Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Martonyi: Autonómia nie je v rozpore s rumunskou ústavou

János Martonyi Foto: TASR/Michal Svítok

Martonyi pripomenul rumunskú ústavu, ktorá hovorí, že Rumunsko je jednotným národným štátom.

Budapešť 30. októbra (TASR) - Žiadna forma autonómie nie je v rozpore ani s rumunskou ústavou, ani s európskymi či medzinárodnými normami, vyhlásil dnes maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Šéf maďarskej diplomacie to povedal v súvislosti s pondelňajším vyjadrením rumunského premiéra Victora Pontu pre agentúru MTI, ktorý zdôraznil, že rumunská vláda bude reagovať na požiadavky Sikulov o autonómiu v súlade s rumunskou ústavou a v súlade s európskou praxou.

Autonómiu Sikulska požadovalo v rumunskom Sedmohradsku v nedeľu podľa organizátorov 120.000 Sikulov, rumunské orgány však ich počet odhadli na 15.000.

Martonyi pripomenul rumunskú ústavu, ktorá hovorí, že Rumunsko je jednotným národným štátom. Nebolo by to podľa jeho slov vôbec spochybniteľné, keby vznikli miestne samosprávne formácie, autonómie, ktoré sa inak celistvosti štátu nedotýkajú. "Tu vôbec nejde o vytvorenie akejsi enklávy urpostred Rumunska," dodal minister.

"Ak si výrazná väčšina nejakého spoločenstva nárokuje určitý spôsob samosprávy, nejakú autonómnu formu sebaurčenia, tak podľa demokratického princípu to väčšina zoberie na vedomie a začne rokovať o forme samosprávy," podčiarkol Martonyi.

Maďarský minister zahraničných vecí pripomenul, že aj Rumunsko sa zaviazalo, že sa zdrží opatrení meniacich pomer obyvateľstva regiónov s národnostnými menšinami. Zopakoval, že maďarská vláda v zmysle maďarskej ústavy aj naďalej ponesie zodpovednosť za osud Maďarov žijúcich v zahraničí a podporí ich snahy a požiadavky.

Sikulovia trvajú na tom, aby boli zachované dávnejšie určené provizórne hranice územia Sikulska s ôsmimi župami a 153 samosprávnymi celkami a aby dočasné provizórne hranice boli definitívne schválené referendom miestneho obyvateľstva.

Sikulsko je historické územie na juhovýchode Sedmohradska, tvorené župami Covasna (po maďarsky Kovászna), Mureš (Maros) a Harghita (Hargita). Takmer 60 percent z vyše 1,1 milióna tamojšieho obyvateľstva sú Maďari.