Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Štúdia:Materské mlieko obsahuje protilátky mesiace po prekonaní covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bádatelia sa pritom domnievajú, že tieto protilátky dokážu využiť aj na liečbu dospelých ľudí s ťažkým priebehom pľúcnej choroby, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2.

Washington 28. septembra (TASR) - Protilátky proti covidu sa vylučujú do materského mlieka niekedy aj desať mesiacov po prekonaní tejto choroby, vyplýva z novej štúdie amerických vedcov.

Ako píše britský denník The Guardian, výskum priniesol dôkazy, že matka s protilátkami neutralizujúcimi vírus prenáša svoju nadobudnutú imunitu aj na svoje dojča. Bádatelia sa pritom domnievajú, že tieto protilátky dokážu využiť aj na liečbu dospelých ľudí s ťažkým priebehom pľúcnej choroby, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2.

Protilátky vylučované do materského mlieka po prekonaní covidu sú odlišné od imunoglobulínu G (IgG), ktorý telo produkuje po zaočkovaní - aj keď isté množstvo IgG sa do mlieka dostane.

Vedci objavili v materskom mlieku žien po covide najmä sekrečný imunoglobulín A (ScIgA), ktorý priľne na tkanivo respiračnej a tráviacej sústavy dieťaťa a tak ho chráni pred vírusom.

Skorší výskum síce potvrdil prítomnosť protilátok voči koronavírusu v materskom mlieku, doteraz však nebolo jasné, či sú schopné neutralizovať vírus a ako dlho ich matka vylučuje.

Na archívnej snímke laborantka kontroluje kvalitu darovaného materského mlieka.
Foto: TASR/AP


Doktorka Rebecca Powellová spolu s kolegami z newyorskej nemocnice Mount Sinai skúmali vzorky mlieka od 75 žien, ktoré prekonali covid. Zistili, že 88 percent z nich obsahovalo protilátky, z ktorých väčšina dokázala koronavírus neutralizovať, a týmto spôsobom zabrániť infekcii.

Sekrečný imunoglobulín A by bolo možné z mlieka extrahovať a využiť aj na liečbu dospelých osôb s ťažkým priebehom ochorenia, domnieva sa Powellová. Sliznice, ktoré sa nachádzajú aj v dýchacích cestách, sú totiž prirodzeným prostredím sekrečných IgA. "Veľmi dobre tam prežívajú a fungujú," priblížila Powellová.

Protilátky by mohol pacient užiť napríklad cez inhalátor, navrhla Powellová s tým, že "táto liečba by mohla byť veľmi efektívna v tom období, keď je osoba veľmi chorá, ale ešte nie je v stave, (keď musí byť prijatá na oddelenie intenzívnej starostlivosti)".

Powellovej tím tiež porovnal tri rôzne vakcíny a ich vplyv na množstvo proticovidových protilátok v mlieku. Všetky účastníčky štúdie očkované látkou od firmy Moderna mali v mlieku IgG a 71 percent z nich aj IgA. Po vakcíne Pfizer malo IgG 71 percent žien a IgA 51 percent. Po jednodávkovej vakcíne Johnson & Johnson (J&J) malo protilátky IgG 38 percent pacientok a IgA len 23 percent.

"Vieme, že hladina protilátok po RNA vakcínach je v porovnaní s inými očkovacími látkami extrémne vysoká. Na ochranu pred infekciou nepotrebujete nutne tak veľa protilátok, ale efektivita mlieka je závislá od ich vysokého množstva v krvi, odkiaľ sa prenášajú do mlieka. Vakcína produkuje menej protilátok, a preto sa ich menej dostalo aj do mlieka," vysvetlila Powellová.