Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Matka útočníka, ktorý zastrelil Abeho, je členkou Cirkvi zjednotenia

Na archívnej snímke z 10. júla 2022 Tetsuya Yamagami, útočník, ktorý zastrelil bývalého premiéra Šinzóa Abeho pri predvolebnom prejave pre vládnu stranu, opúšťa policajnú stanicu v Nare v západnom Japonsku na ceste do miestnej prokuratúry. Foto: TASR/AP

Táto náboženská skupina, ktorú založil a viedol už medzičasom zosnulý Juhokórejčan Son-mjong Mun, má svojich členov v mnohých krajinách vrátane Japonska.

Tokio 11. júla (TASR) - Matka atentátnika, ktorý zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je aktívnou členkou Cirkvi zjednotenia. V pondelok to oznámil šéf japonskej pobočky tohto náboženského hnutia Tomihiro Tanaka. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Útočník Jamagami Tecuja polícii povedal, že motívom jeho útoku na expremiéra bolo Abeho údajné napojenie na jedno náboženské hnutie, ktoré vinil z finančného bankrotu svojej matky. Matka totiž údajne venovala tejto organizácii "obrovský finančný dar". Japonská polícia doposiaľ neuviedla, o akú náboženskú skupinu ide, podľa miestnych médií je to však kontroverzná Cirkev zjednotenia

Tanaka povedal, že Abe ani atentátnik Tecuja neboli členmi tejto náboženskej skupiny. Bývalý japonský premiér nebol podľa Tanaku ani poradcom Cirkvi zjednotenia. K finančnému daru útočníkovej matky sa odmietol vyjadriť.

Cirkev zjednotenia je podľa Tanaku v prípade potreby ochotná spolupracovať s políciou pri vyšetrovaní atentátu.

Táto náboženská skupina, ktorú založil a viedol už medzičasom zosnulý Juhokórejčan Son-mjong Mun, má svojich členov v mnohých krajinách vrátane Japonska. Cirkev zjednotenia, známa aj ako Munova sekta, sa stala terčom kritiky okrem iného aj systematickým organizovaním hromadných sobášov.

Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Abe zraneniam podľahol v ten istý deň v nemocnici. Mal 67 rokov.