Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Matka v Rusku odsúdenej Izraelčanky dostala povolenie navštíviť dcéru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pred stretnutím s dcérou sa Jaffa Issacharová prostredníctvom médií opäť obrátila na izraelské vedenie so žiadosťou o pomoc v jej snahách o dcérino prepustenie a návrat do vlasti.

Moskva 14. októbra (TASR) - Matka izraelskej turistky odsúdenej v Rusku na 7,5 roka väzenia za držanie a pašovanie drog, dostala v pondelok súdne povolenie na návštevu svojej dcéry Naamy Issacharovej. Mladá žena je momentálne vo väzenskom tábore v obci Novoje Grišino v Moskovskej oblasti. Informoval o tom izraelský televízny kanál Rešet 13.

Pred stretnutím s dcérou sa Jaffa Issacharová prostredníctvom médií opäť obrátila na izraelské vedenie so žiadosťou o pomoc v jej snahách o dcérino prepustenie a návrat do vlasti.

Jaffa Issacharová v nedeľu poslala list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom kauzu svojej dcéry označila za "druhú Dreyfusovu aféru".

Poďakovala sa však izraelskému prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, ktorý Putina požiadal, aby jej dcére udelil milosť.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na brífingu v Moskve uviedol, že Putin sa žiadosťami izraelského vedenia bude zaoberať hneď po tom, ako sa k nemu dostanú diplomatickými kanálmi. Zatiaľ však Kremeľ záležitosť komentovať nebude.

Mladú Izraelčanku zadržali 9. apríla tohto roku v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetievo, keď sa vracala z Naí Dillí do Tel Avivu. V batohu, ku ktorému dievčina v tranzitnej zóne letiska ani nemala prístup, sa našlo 9,6 gramu hašišu.

Mestský súd v moskovskej štvrti Chimki túto 25-ročnú ženu minulý piatok odsúdil na 7,5 roka väzenia, keď ju uznal za vinnú z pašovania drog a ich držby.

Hlavnou postavou spomínanej aféry bol židovský dôstojník francúzskeho generálneho štábu Alfred Dreyfus, ktorý bol v roku 1894 na základe sfalšovaných dôkazov obvinený vojenským súdom zo špionáže pre nemecké cisárstvo. Viac ako desať rokov trvajúca aféry hlboko polarizovala a destabilizovala francúzsku spoločnosť konca 19. storočia.