Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Matvijčuková: Bez spravodlivosti nebude na Ukrajine mier

Na snímke masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Ukrajinskej ľudskoprávnej organizácii Centrum pre občianske slobody (CCL) tento rok udelili Nobelovu cena za mier.

Oslo 8. decembra (TASR) - Na Ukrajine nebude trvalý mier, kým nebude nastolená spravodlivosť a dodržiavané ľudské práva. Vyhlásila to vo štvrtok Oleksandra Matvijčuková - riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorej tento rok udelili Nobelovu cena za mier. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Matvijčuková po príchode do nórskeho Osla vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že "si môže robiť, čo sa mu zachce".

"V našom regióne nebude trvalý mier, kým nedosiahneme spravodlivosť. Ľudské práva a mier sú neoddeliteľne prepojené" citovala nórska agentúra NTB Matvijčukovú.

"Štát, ktorý systematicky porušuje ľudské práva, tak koná nielen proti svojim vlastným občanom ale proti celému regiónu, celému svetu. Rusko je toho veľkým príkladom," povedala Matvijčuková.

CCL získala tento rok Nobelovu cenu za mier spoločne s bieloruským aktivistom Alesom Biaľackim a ruskou ľudskoprávnou organizáciou Memorial. Išlo o symbolickú voľbu, pretože reprezentujú tri krajiny, ktoré sú v centre vojny na Ukrajine. Podľa Nobelovej komisie tohtoroční laureáti "vynaložili mimoriadne úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívania moci".

Nobelovu cenu za mier im odovzdajú 10. decembra v Osle počas slávnostnej ceremónie.