Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Maxar: Ukrajinský útok na Kryme zničil stíhačky a palivové zariadenie

Na snímke zverejnenej spoločnosťou Maxar Technologies je pohľad na zničené stíhacie lietadlo MiG 31 a sklad paliva na leteckej základni Belbek pri Sevastopole na Kryme vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok ukázali, že na základni boli zničené tri stíhačky – dve MiG-31 a jedna Su-27, informovala spoločnosť Maxar.

Kyjev 17. mája (TASR) - Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok, napísala agentúra Reuters.

Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok ukázali, že na základni boli zničené tri stíhačky – dve MiG-31 a jedna Su-27, informovala spoločnosť Maxar. Dodala, že jedna stíhačka MiG-29 sa zdala byť poškodená.

Ukrajina sa k útoku na leteckú základňu na Kryme verejne neprihlásila. Kyjev však čoraz častejšie podniká dronové a raketové útoky proti strategickým cieľom ďaleko za frontovou líniou.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zachytila päť rakiet dlhého doletu ATACMS, ktorými Ukrajina útočila na Krym. V stredu informovalo o zostrelení desiatich striel ATACMS. Ani pri jednom z útokov nehlásila Moskva žiadne škody na vojenských zariadeniach, pripomína Reuters.