Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maxar:Na veľkej priehrade pri Chersone sú po ústupe Ruska vidieť škody

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies sa nachádza poškodená časť Kachovskej priehrady v meste Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v piatok 11. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Kremeľ nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci.

Kyjev 12. novembra (TASR) - Po ruskom ústupe z neďalekého mesta Cherson sú viditeľné nové značné škody na veľkej priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, uviedla v piatok americká spoločnosť Maxar, ktorá sa zaoberá satelitnými snímkami. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Spoločnosť uviedla, že na záberoch vytvorených v piatok je vidno aj niekoľko poškodených mostov, ktoré vedú cez rieku Dneper. Ukrajinské jednotky v centre Chersonu vítali tamojší obyvatelia po tom, ako ruské vojenské sily opustili toto mesto.

"Satelitné snímky z dnešného rána odhaľujú nové významné škody na niekoľkých mostoch a priehrade Nova Kachovka v dôsledku ruského ústupu z Chersonu cez rieku Dneper," uviedol Maxar.

Spoločnosť dodala, že časti severnej časti priehrady a stavidlá boli "úmyselne zničené". Začiatkom tohto týždňa Rusko obvinilo Ukrajinu z ostreľovania tejto priehrady.

Obe strany sa opakovane obviňujú, že plánujú pretrhnúť hrádzu pomocou výbušnín, čo by zaplavilo veľkú časť územia po prúde rieky a pravdepodobne by to spôsobilo veľké škody v okolí Chersonu.

Cherson bolo jediné hlavné mesto regiónu, ktoré Rusko dobylo od invázie koncom februára. Kachovská priehrada sa nachádza neďaleko mesta Nova Kachovka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Kremeľ nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie sa ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva subjektom Ruskej federácie.

Bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov vo štvrtok uviedol, že stiahnutie sa ruskej armády z Chersonu je najväčšou geopolitickou porážkou Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu.