Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Mayová Junckerovi: Brexit bude podľa plánu

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Mayová sa po rozhodnutí súdu ocitla pod tlakom, pretože vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu je možné, že o odchod z Únie nestihne požiadať do konca marca, ako plánuje.

Londýn 4. novembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová verí, že jej súd po odvolaní dá za pravdu a stihne podľa plánu požiadať o odchod z Európskej únie do konca marca. V telefonickom rozhovore dnes o dodržaní harmonogramu brexitu ubezpečovala predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Informovala o tom britská televízia BBC.

Mayová Junckerovi v telefonáte povedala, že jej plán iniciovať článok 50 Lisabonskej zmluvy - spúšťajúci dvojročný proces odchodu Británie z Únie - do konca marca zostáva nezmenený. Zároveň ho požiadala, aby jej slová tlmočil aj ostatným lídrom 27 štátov EÚ, informovala Mayovej hovorkyňa Mina Andreevová. Juncker uviedol, že rešpektuje britský právny poriadok a načasovanie brexitu je výlučne v rukách vlády v Londýne.

Britský súd vo štvrtok rozhodol, že premiérka Theresa Mayová nemôže oficiálne požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda sa proti rozhodnutiu súdu odvolala.

Ak súd aj po odvolaní svoje stanovisko potvrdí, vláda bude musieť predložiť legislatívny návrh o brexite, ktorý podlieha schvaľovaniu oboch komôr britského parlamentu. Najvyšší súd sa bude odvolaním zaoberať v decembri a verdikt zrejme vynesie až v januári.

Napätie po štvrtkovom rozhodnutí súdu umocnil dnes poslanec britského parlamentu za vládnu konzervatívnu Stephen Phillips, ktorý sa pre "nezmieriteľné rozpory s vládou" vzdal poslaneckého mandátu. Phillips obvinil vládu, že od brexitu ignoruje parlament, a preto "nedokáže reprezentovať ľudí, ktorí ho zvolili", uviedla BBC.

Jeden z popredných predstaviteľov strany Liberálni demokrati Nick Clegg vyhlásil, že jeho strana sa bude v oboch komorách parlamentu snažiť presadiť "mäkký brexit", ktorý Spojené kráľovstvo udrží v jednotnom európskom trhu.

Podľa opozičnej labouristickej poslankyne Emily Thornberryovej rozhodnutie súdu znamená, že vláda bude musieť predložiť parlamentu hlavné body, s ktorými pôjde Mayová na rokovania o brexite do Bruselu.

Niekdajší líder britských euroskeptikov Nigel Farage zo strany UKIP označil vo štvrtok rozhodnutie súdu za zradu voličov. Avizoval, že ak Londýn neopustí EÚ do roka 2019, ako je naplánované, vráti sa naplno späť do politiky.

Mayová sa po rozhodnutí súdu ocitla pod tlakom, pretože vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu je možné, že o odchod z Únie nestihne požiadať do konca marca, ako plánuje.