Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

McCarthy neuspel v tretí deň voľby predsedu Snemovne reprezentantov

Poslanec Kevin McCarthy, štvrtok, 5. januára 2023 Foto: TASR/AP

Kandidát demokratov Hakeem Jeffries získal všetkých 212 hlasov, no na zvolenie predsedu je potrebná väčšina, pripomína AFP.

Washington 6. januára (TASR) - Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov odložila hlasovanie o svojom novom predsedovi na piatok po tom, ako favorit republikánov Kevin McCarthy vo štvrtok neuspel ani v jednom z piatich kôl hlasovania. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Líder republikánov v Kongrese McCarthy navrhol rozsiahle ústupky približne 20 rebelujúcim členom vlastnej strany, ktorí s jeho kandidatúrou vyjadrovali nesúhlas. Napriek tomu ani vo štvrtok nezískal najmenej 218 hlasov potrebných na zvolenie.

Kandidát demokratov Hakeem Jeffries získal všetkých 212 hlasov, no na zvolenie predsedu je potrebná väčšina, pripomína AFP.

Snemovňa reprezentantov hlasovala o svojom novom predsedovi od utorka už celkovo v 11 kolách. Ide o najdlhšiu voľbu predsedu snemovne za posledných 164 rokov. Jej členovia sa znovu zídu v piatok o 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ).

Snemovňa reprezentantov v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení. Republikáni v nej majú prevahu, ktorú získali v novembrových voľbách a patrí im 222 zo 435 kresiel. Televízia CNN upozornila, že na voľbu predsedu bolo viac ako jedno kolo potrebné naposledy v roku 1923, keď sa rozhodlo v deviatom kole.