Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

McCarthy neuspel ani v siedmom kole voľby predsedu snemovne

Republikánsky kandidát Kevin McCarthy (vľavo) počúva počas siedmeho kola hlasovania voľby predsedu snemovne amerického Kongresu vo Washingtone 5. januára 2023. Foto: TASR/AP

Proti McCarthymu vo štvrtok zahlasovalo 21 z celkového počtu 222 republikánskych zákonodarcov a nezískal tak najmenej 218 hlasov potrebných na zvolenie.

Washington 5. januára (TASR) - Republikánsky kongresman Kevin McCarthy neuspel ani v siedmom kole hlasovania o novom predsedovi Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktoré sa konalo vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Proti McCarthymu vo štvrtok zahlasovalo 21 z celkového počtu 222 republikánskych zákonodarcov a nezískal tak najmenej 218 hlasov potrebných na zvolenie. Snemovňa následne pokračovala ôsmim kolom hlasovania.

Líder republikánov v Kongrese McCarthy v noci na štvrtok navrhol ústupky členom vlastnej strany, ktorí s jeho kandidatúrou vyjadrovali nesúhlas, píše stanica CNN. Na základe navrhnutých opatrení budú majú mať jednotliví zákonodarcovia právomoc iniciovať hlasovanie o odvolaní predsedu snemovne. Na zvolenie mu to však nestačilo, konštatuje televízia.

Snemovňa reprezentantov v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení. Republikáni v nej majú prevahu, ktorú získali v novembrových voľbách. Televízia CNN upozorňuje, že na voľbu predsedu bolo viac ako jedno kolo potrebné naposledy v roku 1923, keď sa rozhodlo v deviatom kole.