Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

McCarthy sa priblížil k zvoleniu za predsedu Snemovne reprezentantov

Republikán Kevin McCarthy počas druhého kola hlasovania predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu 3. januára 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Súčasná voľba predsedu Snemovne reprezentantov je najdlhšou za 164 rokov. Trvá už štvrtý deň.

Washington 6. januára (TASR) – Líder republikánov v americkej Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy sa v piatok priblížil k zvoleniu za predsedu dolnej komory Kongresu USA. Hoci neuspel ani v 12. hlasovaní, na jeho stranu sa priklonilo 14 straníckych kolegov, ktorí ho dosiaľ odmietali. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízií BBC a CNN.

Súčasná voľba predsedu Snemovne reprezentantov je najdlhšou za 164 rokov. Trvá už štvrtý deň. Do zvolenia predsedu snemovne, tretieho najvyššieho ústavného činiteľa v USA, nemôže žiaden člen Kongresu zložiť prísahu pre tohtoročné 118. zasadnutie tohto zákonodarného zboru.

McCarthy potrebuje získať najmenej 218 hlasov. Republikáni majú v snemovni po novembrových voľbách znova väčšinu, aj keď je len tesná – 222 zo 435 kresiel.

Približne 20 rebelujúcich členov strany sa od utorkového začiatku zasadnutia stavalo McCarthymu na odpor s tvrdením, že nie je dostatočne konzervatívny. Kongresman z Kalifornie im ponúkol ústupky, na jeho stranu však prví z nich prešli až v piatkovom 12. kole, v ktorom dostal 213 hlasov.

Voľba bude v piatok pokračovať 13. kolom.

Na zvolenie predsedu bolo viac ako jedno kolo potrebné naposledy v roku 1923, keď sa rozhodlo v deviatom hlasovaní.