Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Médiá: Do Pásma Gazy začala prúdiť pomoc cez priechod Kerem Šalom

Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah. Foto: TASR/AP

Celkovo 200 nákladných vozidiel s pomocou sa presunulo z egyptskej strany hraničného priechodu Rafah, ktorý je uzavretý od začiatku mája.

Káhira 26. mája (TASR) - Do Pásma Gazy začala v nedeľu prúdiť humanitárna pomoc cez hraničný priechod Kerem Šalom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na egyptské médiá, píše TASR.

Celkovo 200 nákladných vozidiel s pomocou sa presunulo z egyptskej strany hraničného priechodu Rafah, ktorý je uzavretý od začiatku mája, južne k priechodu Kerem Šalom, napísala webová stránka al-Qahera News.

Šéf egyptského Červeného polmesiaca pre agentúru Reuters potvrdil, že do Pásma Gazy má v nedeľu prísť cez hraničný priechod Kerem Šalom 200 kamiónov s humanitárnou pomocou vrátane štyroch nákladiakov s palivom. Všetku pomoc z Egypta kontrolujú izraelské úrady a následne je distribuovaná prostredníctvom OSN.

Egyptské médiá nespresnili, koľko nákladných áut už prešlo cez kontrolu na hraničnom priechode, no napísali, že štyri nákladiaky s palivom už smerujú do nemocníc v palestínskej enkláve.

Egypt odmietol koordinovať pomoc cez priechod Rafah, kým budú palestínsku stranu kontrolovať izraelské jednotky. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa však v piatok dohodol s prezidentom USA Joeom Bidenom, že Káhira bude dočasne posielať humanitárnu pomoc do Pásma Gazy cez Kerem Šalom, pripomína AFP.