Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Médiá:Experti potvrdili, že Przewodów vlani zasiahla raketa z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výbuch rakety v Poľsku, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie, vlani podnietil obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny.

Varšava 26. septembra (TASR) - Poľskí vyšetrovatelia potvrdili, že raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny. Napísal o tom poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním na nemenované zdroje, informovala v utorok agentúra Reuters.

Výbuch rakety v Poľsku, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie, vlani podnietil obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny. Akýkoľvek útok na člena NATO by totiž na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom.

Varšava a predstavitelia NATO však krátko po incidente zmiernili napätie tvrdením, že pravdepodobne išlo len o zablúdenú ukrajinskú raketu, vystrelenú v rámci obrany pred ruskými útokmi, ktorá nedopatrením dopadla do susedného Poľska.

Poľskí vyšetrovatelia podľa nemenovaných zdrojov oboznámených so záležitosťou zistili, že raketa, ktorá dopadla v obci Przewodów, bola strela protivzdušnej obrany S300 5-W-5 odpálená z ukrajinského územia, uviedol denník Rzeczpospolita.

"Táto raketa má dolet 75 až 90 kilometrov," citoval denník svoj zdroj. Dodal, že v tom čase sa ruské sily nachádzali na pozíciách, z "ktorých žiadna (takáto) ruská raketa nemohla zasiahnuť Przewodów".

Ukrajina poprela, že by niektorá z jej rakiet dopadla v Poľsku. Rzeczpospolita uviedla, že ukrajinská strana neposkytla poľským vyšetrovateľom žiadne súvisiace dôkazy.