Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Médiá: Aspoň 1000 ľudí zahynulo počas bojov v okolí Iziumu na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Utrpenie kvôli bojom však postihlo oveľa viac ľudí, ktorí nemali prístup k potrebnej zdravotnej pomoci.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Najmenej 1000 ľudí zahynulo za posledných šesť mesiacov počas bojov v okolí mesta Izium na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

"Na základe informácií, ktoré máme k dispozícii, nanešťastie, kvôli bojom zomrelo najmenej 1000 obyvateľov," povedal pre médiá predstaviteľ miestneho zastupiteľstva v Iziume Maksym Strelnikov.

Utrpenie kvôli bojom však postihlo oveľa viac ľudí, ktorí nemali prístup k potrebnej zdravotnej pomoci. Rusi v marci zničili všetky zdravotnícke zariadenia v meste, dodal Strelnikov. Zdroje informácií však nešpecifikoval a The Guardian počty obetí nebol schopný bezprostredne overiť.

Strelnikov tiež pre médiá uviedol, že mesto po ruskom útoku a okupácii utrpelo ťažké straty. Zničených je viac ako 80 percent jeho infraštruktúry, vrátane ústredného vykurovacieho systému.

Britský denník pripomína, že Izium je jedným z viac ako 20 miest a obcí, ktoré ukrajinské sily podľa svojich vyjadrení v posledných dňoch oslobodili spod ruskej okupácie. Počas víkendu hlásili úspechy na východe aj juhu krajiny. Ukrajincom sa napríklad podarilo oslobodiť i mestá Kupiansk a Balaklija vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti.