Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Médiá: Spustili European Newsroom, ktorého súčasťou je aj TASR

Na snímke nápis TASR na aute pred budovou, v ktorej sídli Tlačová agentúra Slovenskej republiky na Dúbravskej ceste v Bratislave 15. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rámci projektu sa zriadili spoločné priestory pre korešpondentov z 18 tlačových agentúr z 11 členských krajín EÚ a piatich kandidátskych krajín v kanceláriách tlačovej agentúry Belga v Bruseli.

Brusel 6. septembra (TASR) - Konzorcium európskych tlačových agentúr, ktorého súčasťou je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), v utorok v Bruseli oficiálne spustilo spoločný projekt s názvom European Newsroom (ENR). Cieľom tejto iniciatívy je posilniť spravodajstvo z rôznych krajín Európy a podporiť spoluprácu medzi medzinárodnými spravodajcami agentúr. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Projekt European Newsroom (miestnosť pre európskych novinárov) vznikol za účelom spoločne pracovať na cezhraničných správach a poskytovať obsah národných tlačových agentúr širšiemu európskemu publiku.

Koordinátorom projektu je nemecká agentúra Deutsche Presse-Agentur (DPA). V rámci projektu sa zriadili spoločné priestory pre korešpondentov z 18 tlačových agentúr z 11 členských krajín EÚ a piatich kandidátskych krajín v kanceláriách tlačovej agentúry Belga v Bruseli.

Európska komisia dotuje projekt mediálnej spolupráce sumou 1,76 milióna eur s cieľom podporiť vybudovanie "viacjazyčného a celoeurópskeho pohľadu na záležitosti EÚ". Redakčná práca sa začala už v júli 2022, keď korešpondenti popri bežnej práci pre svoju agentúru spoločne začali vytvárať prehľady správ o európskych záležitostiach. Zúčastnené agentúry majú možnosť absolvovať školenia či ďalšie vzdelávanie.

Súčasťou projektu ENR sú agentúry AFP, ANSA, Agerpres, APA, ATA, Belga, BTA, DPA, EFE, Europa Press, FENA, HINA, MIA, STA, Tanjug a TASR. Ako pridružený partner pôsobí poľská tlačová agentúra PAP, pričom v rámci solidarity s Ukrajinou sa na projekte zúčastňuje aj agentúra Ukrinform.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)