Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Médiá: Švédsko a Fínsko požiadajú o vstup do NATO súčasne

Na snímke zo 7. apríla 2022 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa prihovára počas tlačovej konferencie po zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí v sídle NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Podpora verejnosti vo Švédsku i v susednom Fínsku pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu stúpla.

Štokholm/Helsinki 25. apríla (TASR) - Vlády Švédska a Fínska sa dohodli, že žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) predložia súčasne v polovici mája. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Podľa fínskych bulvárnych novín Iltalehti švédska vláda požiadala Fínsko, aby obe krajiny vyjadrili svoj úmysel spoločne v týždni od 16. do 22. mája. Túto informáciu švédske vládne zdroje potvrdili aj švédskemu bulvárnemu denníku Expressen.

Podpora verejnosti vo Švédsku i v susednom Fínsku pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu stúpla.

Hoci obe severské krajiny nie sú členmi NATO, s Alianciou úzko spolupracujú, čo okrem iného umožňuje jednotkám NATO usporiadať cvičenia na ich pôde. Helsinki a Štokholm tiež v posledných rokoch výrazne zintenzívnili svoju bilaterálnu obrannú spoluprácu, píše AP.