Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Médiá žiadajú, aby Izrael vysvetlil, prečo zničil kancelárie novinárov

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu, v ktorej sídlia viaceré zahraničné médiá, vrátane agentúry The Associated Press (AP) v Gaza City, v pásme Gazy 15. mája 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Úradujúci generálny riaditeľ mediálnej siete televízie al-Džazíra označil útok za vojnový zločin a jasný čin, ktorý má novinárom znemožniť informovať o konflikte.

New York 16. mája (TASR) - Spravodajské organizácie požadujú vysvetlenie izraelského náletu, ktorý zničil výškovú budovu, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá. Informovala o tom agentúra AP.

Novinári AP a ďalší nájomníci boli evakuovaní z 13-poschodovej budovy po tom, čo izraelská armáda varovala pred svojím útokom. Do hodiny zasiahli budovu tri rakety.

"Svet bude vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze, kvôli tomu, čo sa dnes stalo," uviedol generálny riaditeľ americkej nadnárodnej tlačovej agentúry AP (Associated Press) Gary Pruitt. Informoval, že agentúra AP sa snaží získať informácie od izraelskej vlády a spolupracuje pri tom s americkým ministerstvom zahraničných vecí.

Úradujúci generálny riaditeľ mediálnej siete televízie al-Džazíra označil útok za "vojnový zločin" a "jasný čin", ktorý má novinárom znemožniť informovať o konflikte.

„Útok na spravodajské organizácie je úplne neprijateľný, dokonca aj v čase ozbrojeného konfliktu. Predstavuje hrubé porušenie ľudských práv a medzinárodne dohodnutých štandardov,“ uviedla Barbara Trionfiová, výkonná riaditeľka Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI).

Izraelská armáda zdôraznila, že v objekte sa podľa nej nachádzali aj priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas, ktoré využívalo kancelárie médií a ich pracovníkov ako ľudské štíty. Na podporu svojich tvrdení však neposkytla žiadne dôkazy, pretože by tak zmarila úsilie spravodajských služieb.