Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Médiá:Orbánova vláda donútila Maďarov v SR do nezmyselného spojenectva

Na snímke Peter Pellegrini počas príchodu do svojej volebnej centrály v Bratislave v rámci 2. kola prezidentských volieb v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarská menšina na Slovensku sa podporou kandidáta Roberta Fica vlastne spojila na ceste "v stopách národnej vlády" s protimaďarským extrémizmom, konštatoval denník Népszava.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Nástupcom Zuzany Čaputovej na poste prezidenta Slovenskej republiky bude Peter Pellegrini. Maďarská menšina na Slovensku sa podporou kandidáta Roberta Fica vlastne spojila na ceste "v stopách národnej vlády" s protimaďarským extrémizmom. Konštatoval to v pondelok v reakcii na výsledky sobotňajších prezidentských volieb denník Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Autorka analýzy denníka Mária Gálová okrem iného napísala, že najväčším hriechom vlády premiéra Viktora Orbána nie je to, že rovnako ako v minuloročných jesenných parlamentných voľbách, aj v prezidentských voľbách otvorene zasiahla do slovenskej kampane na podporu Roberta Fica a jeho kandidáta.

Pellegriniho v čase vrcholenia kampane prvého kola prijali v Budapešti s poctami, aké prislúchajú hlave štátu a pred druhým kolom volieb s ním maďarská verejnoprávna televízna stanica M1 odvysielala rozhovor v čase moratória, čo jednoznačne poslúžilo na mobilizáciu voličov z radov maďarskej menšiny na Slovensku v prospech Pellegriniho, pripomína Népszava.

Ficova "národná vláda", ktorá postupne rozložila niekdajšiu nezávislosť maďarských politických síl na Slovensku, vytvorila spojenectvo a Alianciou (Magyar Szövetség) a jej prívržencami, čím vytvorila schizofrenickú situáciu.

Orbán sa postavil za Fica, pričom Fico bol doposiaľ v očiach komunity Maďarov žijúcich na Slovensku jedným z najodmietanejších slovenských politikov a počas jeho predchádzajúceho vládnutia boli prijaté najvážnejšie protimaďarské zákony; a zrejme podobné ešte aj vzniknú.

Pellegrini síce za takéto protimenšinové kroky nemôže, v tejto oblasti je vlastne považovaný za "neutrálneho" politika, no prezidentské voľby vyhral aj s podporou krajnej pravice na Slovensku, konštatuje Népszava.

Orbán nahnal Maďarov do Pellegriniho tábora tak, že sa tam popri Ficovi zoradili všetky extrémne sily, ktoré si okrem iného získavali priaznivcov protimaďarskými postojmi a pri každej príležitosti radi používajú "maďarskú kartu" či etnické podnecovanie ako nástroj kampane. Napriek tomu Pellegrini teraz vyhral vo všetkých okresoch obývaných Maďarmi s jedinou výnimkou.

Orbánova vláda priviedla Alianciu do tohto nezmyselného spojenectva tak, že z toho vlastne Maďari na Slovensku nemajú úžitok, avšak Orbán získal ďalšieho spojenca na medzinárodnej politickej scéne, uzatvára Népszava.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)