Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Meduza: Putina bude v Ženeve vítať petrohradský grafit s Navaľným

Pracovník pretiera farbou graffiti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného s nápisom Hrdina našej doby 28. apríla 2021 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Začiatkom júna prokuratúra v Petrohrade zrušila rozhodnutie o začatí trestného konania v tomto prípade.

Ženeva 14. júna (TASR) - Švajčiarsky umelec Julien Baro namaľoval v uliciach Ženevy, kam 16. júna pricestuje ruský prezident Vladimir Putin na summit s prezidentom USA Joeom Bidenom, nástenný grafit s ruským politikom Alexejom Navaľným.

Ide o rovnaký sprejový obraz, aký sa v apríli objavil na rozvodnej skrini v jednom z parkov v Petrohrade, informoval v pondelok spravodajský portál Meduza.io.

Navaľnyj je na čierno-bielom sprejovom obraze usmiaty, pričom prsty svojich rúk má zložené do tvaru srdca. Vedľa jeho podobizne je nápis "Le héros de notre temps" (Hrdina našich čias).

V Petrohrade tento grafit - odlišujúci sa od ženevského len sloganom v ruštine - vydržal nepoškodený len štyri hodiny, potom ho pretretím okrovou farbou zlikvidovali zamestnanci technických služieb. Fotografia maľby sa však rýchlo šírila na sociálnych sieťach a dostala sa aj do médií.

Na druhý deň vyšlo najavo, že polícia jedného z petrohradských obvodov začala trestné stíhanie pre podozrenie z politického vandalizmu, za ktorý v Rusku hrozia tri roky väzenia. Vyšetrovaných bolo niekoľko osôb podozrivých z autorstva nasprejovanej maľby.

Ako poznamenala právnička Marija Beľajevová, ktorá zastupovala jedného z autorov, jej mandant počas výsluchu na polícii uviedol, že maľba nesúvisí s podnecovaním politickej ani ideologickej nenávisti, ale bola "činom vyjadrujúcim milosrdenstvo a súcit osobe, ktorá sa vrátila do svojej vlasti vediac, že ju pošlú do väzenia".

Začiatkom júna prokuratúra v Petrohrade zrušila rozhodnutie o začatí trestného konania v tomto prípade.

Súd v Moskve svojím rozhodnutím z 2. februára zmenil Navaľného podmienečný trest vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Na základe toho musí Navaľnyj stráviť vo väzení dva a pol roka.

Ako poznamenal denník The Telegraph, Putin bude v Ženeve zrejme musieť strpieť kritiku zo strany Bidena za kroky proti svojim politickým protivníkom v Rusku: ide najmä o väznenie Navaľného, zadržanie tisícov demonštrantov protestujúcich proti jeho uväzneniu a zaradenie Navaľným založených organizácií k extrémistickým - tento status majú v Rusku napríklad al-Káida či Islamský štát.