Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Medzinárodná sieť ENEMO monitorujúca voľby je v Rusku nežiaduca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mimovládna sieť ENEMO združuje 18 organizácií z prostredia občianskej spoločnosti zo 16 krajín východnej a strednej Európy a strednej Ázie.

Moskva 28. septembra (TASR) - Ruská generálna prokuratúra vyhlásila činnosť medzinárodnej Európskej siete organizácií monitorujúcich voľby (ENEMO) za nežiaducu na území krajiny. Členom ENEMO je aj združenie Golos, ktoré monitoruje priebeh volieb a dodržiavanie práv voličov v Rusku. Informoval o tom web Meduza.io.

"Dôvodom uvedeného rozhodnutia bolo, že činnosť ENEMO predstavuje hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení ruskej generálnej prokuratúry, ktorá sa obrátila na ministerstvo spravodlivosti, aby ENEMO zaradilo do zoznamu nežiaducich organizácií.

Spolupredseda Golosu Stanislav Andrejčuk v pondelok pre agentúru Interfax uviedol, že jeho združenie pozastavuje členstvo v ENEMO. Poznamenal, že ENEMO ako také v Rusku nevyvíjalo činnosť, preto vyjadril presvedčenie, že jeho vyhlásenie za nežiaducu organizáciu nebude mať pre fungovanie Golosu žiadne dôsledky.

Mimovládna sieť ENEMO združuje 18 organizácií z prostredia občianskej spoločnosti zo 16 krajín východnej a strednej Európy a strednej Ázie. Podľa webovej stránky tejto organizácie členovia ENEMO už sledovali priebeh 200 volieb a vyškolili viac ako 200.000 pozorovateľov. Členovia pozorovateľských misií z ENEMO v posledných rokoch okrem iného monitorovali voľby na Ukrajine a v Moldavsku.

Slovenským členom ENEMO je združenie Občianske OKO.