Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Odoberateľov zakázaných kanálov môžu v Bielorusku stíhať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta 2020 a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko.

Minsk 14. októbra (TASR) – Ľudia, ktorí sa na sociálnej sieti Telegram zaregistrovali na odber kanálov označených úradmi za extrémistické, môžu byť v Bielorusku trestne stíhaní. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web Meduza.io, ktorý sa odvolal na oznámenie zverejnené na sieti Telegram.

Meduza.io dodala, že toto oznámenie sa objavilo na kanáli GUBOP, ktorý je v Bielorusku považovaný za neoficiálny kanál Hlavnej správy bieloruského ministerstva vnútra pre boj s organizovaným zločinom (GUBOPiK MVD).

Bieloruská vláda prijala 12. októbra uznesenie o opatreniach na boj proti extrémizmu a proti rehabilitácii nacizmu. Na ich základe občania Bieloruska, ktorí na sociálnych sieťach a v četovacích službách vykonávajú „extrémistické aktivity", budú považovaní za príslušníkov extrémistických formácií.

V Bielorusku je podľa Meduzy.io za extrémistické vyhlásených viac ako 100 kanálov siete Telegram, pričom väčšina z nich sa venuje politike. Ich autori kritizujú Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho vládu.

Najväčší dosah spomedzi týchto kanálov má Nexta Live, ktorý odoberá vyše 989.000 ľudí.

Sciapana Pucilu a Ramana Prataseviča – zakladateľov kanálu Nexta Live, na ktorom sa mobilizovali účastníci opozičných protestov, – zaradilo Bielorusko na zoznam teroristov. V krajine sa terorizmus trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Bieloruské úrady Pratasaviča v máji tohto roku zadržali po tom, čo lietadlo, ktorým sa vracal do Vilniusu z Atén, muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk.

Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú zrejme najznámejšími zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Obrovskú popularitu získali počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúžia aj na ich vzájomnú koordináciu.

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta 2020 a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazkou je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská.