Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Medvedev hrozí zničením ešte neexistujúceho závodu na Ukrajine

Dmitrij Medvedev. Foto: TASR- Michal Svítok

O výstavbe továrne na výrobu tankov na Ukrajine rokuje nemecký koncern Rheinmetall.

Moskva 4. marca (TASR) - Zástupca predsedu ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev označil správy o rokovaniach nemeckého zbrojárskeho koncernu o postavení továrne na výrobu tankov na Ukrajine za "primitívny trolling kyjevského režimu".

O výstavbe továrne na výrobu tankov na Ukrajine rokuje nemecký koncern Rheinmetall. Pre denník Rheinische Post to podľa agentúry DPA uviedol šéf spoločnosti Rheinmetall Armin Papperger.

Výstavba závodu bude podľa tohto podnikateľa stáť asi 200 miliónov eur a pred útokmi ruskej armády ho bude možné chrániť systémami protivzdušnej obrany. Podľa Pappergera bude závod schopný vyrobiť ročne až 400 tankov Panther KF51.

Podnikateľ označil rokovania s Ukrajinou za "sľubné" a vyjadril nádej, že rozhodnutie padne v najbližších dvoch mesiacoch.

"Ak sa fricovia (hanlivé označenie nemeckých vojakov počas druhej svetovej vojny) predsa len naozaj rozhodnú (továreň na tanky) stavať - hoci sa zdá, že ide o pragmatických ľudí -, tešíme sa na to. Táto udalosť si náležito uctíme ohňostrojom kalibrov (striel Kalibr) a iných pyrotechnických zariadení," reagoval Medvedev v statuse v aplikácii Telegram.

Kalibr sú riadené strely určené na ničenie lodí, ponoriek alebo pozemných cieľov, ktoré Rusko v posledných mesiacoch používalo na ničenie infraštruktúry na Ukrajine, vrátane civilnej.

Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008-12 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku vojny na Ukrajine pred rokom snaží prezentovať ako zástanca tvrdej línie.

Agentúra DPA napísala, že politickí pozorovatelia považujú Medvedevovu čoraz ostrejšiu rétoriku proti Západu a proti vedeniu v Kyjeve za jeho snahu pripomenúť sa ako možný nástupca ruského prezidenta Vladimira Putina.