Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Medvedev opäť hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní

Dmitrij Medvedev, archívne foto. Foto: TASR- Michal Svítok

Ako však uvádza DPA, neexistujú konkrétne dôkazy o tom, že by Rusko skutočne plánovalo tieto zbrane nasadiť.

Moskva 11. januára (TASR) - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev opäť hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní, informuje agentúra DPA.

"Ako vieme, (na Ukrajine) boli použité rôzne nosiče s rôznymi hlavicami. Zatiaľ však s výnimkou jadrových," povedal v prejave na zasadnutí ruskej vojenskej a obrannej komisie. Nedávne ruské útoky, pri ktorých len v Kyjeve zahynulo viac ako 30 civilistov, pritom označil za "údery na vojenské objekty".

Medvedev, ktorý je v súčasnosti zástupcom šéfa ruskej Rady národnej bezpečnosti, na tieto svoje slová nadviazal aj správou na platforme Telegram. Varoval v nej Kyjev pred pokusmi o útoky západnými zbraňami s dlhším doletom na zariadenia na ruskom území, z ktorých Rusko odpaľuje rakety na Ukrajinu.

Takéto útoky by podľa jeho slov nemohli byť považované za sebaobranu, no boli by "priamym a zrejmým ospravedlnením použitia jadrových zbraní".

Medvedev je od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu z predvlaňajšieho februára považovaný za zástancu tzv. tvrdej línie. Kyjevu opakovane hrozí použitím jadrových zbraní. Ako však uvádza DPA, neexistujú konkrétne dôkazy o tom, že by Rusko skutočne plánovalo tieto zbrane nasadiť.