Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Rusko môže anektované oblasti brániť jadrovými zbraňami

Na archívnej snímke Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Medvedev je v súčasnosti podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

Londýn 22. septembra (TASR) – Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok uviedol, že Moskva by pri obrane ukrajinských území začlenených do Ruska mohla použiť všetky zbrane zo svojho arzenálu vrátane jadrových. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

Kyjev i početní zahraniční lídri označujú referendá organizované Ruskom dosadenými a separatistickými úradmi v okupovaných oblastiach Ukrajiny za podvodné a protizákonné. Podľa Medvedeva sa však uskutočnia. "Nie je cesta späť," vyhlásil blízky spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

"Donbaské republiky (Donecká a Luhanská) a ďalšie územia budú prijaté do Ruska," uviedol Medvedev s tvrdením, že ochrana týchto území bude významne posilnená. "Rusko oznámilo, že na takúto ochranu by mohli byť použité nielen mobilizačné kapacity, ale aj akékoľvek ruské zbrane vrátane strategických jadrových zbraní."

Medvedev je v súčasnosti podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie. V posledných mesiacoch pravidelne vydáva agresívne vyhlásenia na adresu Západu a Ukrajiny, čo podčiarkuje jeho premenu zo zjavného liberálneho reformátora, akým sa zdal ako prezident v rokoch 2008–12, na ostrého geopolitického jastraba, približuje Reuters.