Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Medvedev tvrdí, že Rusko tento rok vyrobí 1500 tankov

Bývalý ruský prezident a terajší podpredseda ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev odpovedá na otázky ruských novinárov v Moskve vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Západ sa podľa jeho slov pokúša Rusko odrezať od dôležitých súčiastok na produkciu zbraní, aby Moskva vyčerpala svoje zásoby delostreleckých granátov, tankov a rakiet.

Moskva 23. marca (TASR) - Rusko chce tento rok vyrobiť 1500 tankov, ktoré chce použiť v bojoch na Ukrajine. V rozhovore zverejnenom vo štvrtok to povedal bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Vojensko-priemyselný komplex beží na plné obrátky," povedal podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Medvedev. Väčšina zbrojárskych závodov podľa neho pracuje na tri smeny.

Západ sa podľa jeho slov pokúša Rusko odrezať od dôležitých súčiastok na produkciu zbraní, aby Moskva vyčerpala svoje zásoby delostreleckých granátov, tankov a rakiet. "A pritom len tento rok vyrobíme 1500 tankov," poznamenal.

Medvedev je v Rade bezpečnosti Ruskej federácie zodpovedný aj za oblasť zbrojárskeho priemyslu. Vo februári počas návštevy jednej z fabrík hovoril o výrobe a modernizácii tisícok tankov. Odborníci však spochybňujú, že by Rusko dokázalo vyprodukovať také množstvo ťažkých zbraní.

Medvedev však v rozhovore zverejnenom aj na platforme Telegram uviedol, že Rusko vyrába vlastné drony. Čoskoro začne jeho krajina aj s vlastnou produkciou veľkých bojových dronov. Povedal tiež, že Moskva má údajne rovnocennú, ak nie lepšiu výzbroj ako Západ. Dodal, že Rusku zaisťujú ochranu predovšetkým jadrové zbrane.