Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dnešné útoky na Ukrajinu sú len prvou epizódou, varuje Medvedev

Na snímke hasiči a policajti zasahujú na mieste, kde výbuch vytvoril na ulici kráter po ruskom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Medvedev vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať "trvalú, priamu a jasnú hrozbu".

Moskva 10. októbra (TASR) - Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev avizuje ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP to bývalý ruský prezident uviedol v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram.

"Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie," napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu.

Vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať "trvalú, priamu a jasnú hrozbu". Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo staviť ako svoj budúci cieľ "úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny".

Situáciu komentoval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prisľúbil pokračovať v nich, ak Ukrajina neprestane s útokmi na ruskú infraštruktúru.

Ruský útok presne navádzanými zbraňami bol podľa Putina reakciou na "teroristické útoky Ukrajiny". Špecifikoval, že ukrajinská tajná služba SBU podnikla "tri teroristické útoky" proti Kurskej atómovej elektrárni a pokúsila sa "o sabotáž na plynovode Turecký prúd".

Podľa oznámenia ukrajinskej polície na platforme Telegram si pondelkové masívne raketové údery ruskej armády na ukrajinskom území vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a asi 60 zranených. Útokom bolo vystavené hlavné mesto Kyjev a viacero ďalších miest v 14 oblastiach Ukrajiny.