Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Zatknutie Putina v zahraničí by znamenalo vyhlásenie vojny

Na archívnej snímke Dmitrij Medvedev. Foto: TASR

Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008-12 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadruje mimoriadne ostro.

Moskva 23. marca (TASR) - Pokus o zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) by Moskva považovala za vyhlásenie vojny Rusku. V stredu večer na to upozornil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Predstavme si situáciu... Súčasná hlava jadrového štátu prichádza povedzme na územie Nemecka a zatknú ju. Čo to je? Vyhlásenie vojny Ruskej federácii," povedal Medvedev, podpredseda ruskej Rady bezpečnosti.

Dodal, že v takomto prípade by boli ruské rakety vypálené na "Bundestag, kanceláriu spolkového kancelára a podobne". Podľa neho však k zatknutiu Putina v zahraničí nikdy nedôjde.

Ruský exprezident uviedol, že zatykač ICC ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom. Moskva považuje rozhodnutie ICC za nezákonné a Rusko preto v pondelok začalo trestné konanie proti niekoľkým jeho sudcom a hlavnému prokurátorovi Karimovi Khanovi.

ICC v piatok vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin. Pre podobné obvinenia vydal zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008-12 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadruje mimoriadne ostro. Západu sa mnohokrát vyhrážal aj použitím jadrových zbraní.