Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Medzi mŕtvymi migrantmi pri Španielsku bolo sedem dievčat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady na Kanárskych ostrovoch informovali agentúru OSN pre migráciu o 29 obetiach na životoch, vrátane ženy z Pobrežia Slonoviny, ktorú zachránili, ale zomrela pri príchode do prístavu Arguineguín.

Madrid 30. augusta (TASR) – Najmenej 29 Afričanov, vrátane siedmich dievčat, zahynulo minulý týždeň počas pokusu doplaviť sa na člne pašerákov na španielske Kanárske ostrovy. V pondelok o tom informovali agentúra OSN pre migráciu (IOM), španielska charita pre utečencov a pozostalí po obetiach. Citovala ich tlačová agentúra AP.

Španielske námorné služby zachránili v piatok 27. augusta z člna 27 migrantov a vyzdvihli z neho aj štyri telá. Čln pôvodne spozorovalo rybárske plavidlo 500 kilometrov južne od ostrova El Hierro, patriaceho do Kanárskych ostrov pri pobreží severozápadnej Afriky.

V člne sa však na začiatku plavby nachádzalo o najmenej 24 ľudí viac, keď sa 15. augusta vydal na cestu z prístavného mesta Dáchla v spornej Západnej Sahare. Uviedla to Helena Malenová, zakladateľka organizácie na pomoc utečencom Walking Borders.

Malenovej organizácia zverejnila údaje po tom, čo urobila dôkladné rozhovory s príbuznými, ktorí hľadali svojich blízkych.

Uviedla, že prežilo iba jedno z ôsmich detí cestujúcich na člne, ale dievča stratilo počas plavby matku.

„Na týchto trasách vidíme stále viac a viac žien, idú na more s migrantmi, ktorí sami majú s navigáciou a plavbou malé alebo vôbec žiadne skúsenosti, lenže siete pašerákov im člny zveria," povedala Malenová pre agentúru Associated Press (AP).

Podľa Malenovej mnohé ženy utekajú pred konfliktmi, obchodníkmi s ľuďmi, znásilňovaním, zohavením genitálií a ďalšími druhmi zneužívania, ale počas pokusu dostať sa do Európy často zažívajú ešte horšie násilie.

„Mnohé otehotnejú a cez more sa pokúšajú preplaviť so svojimi maličkými deťmi," doplnila Malenová.

Podľa výpovedí preživších hádžu spolucestujúci pozostatky tých, čo počas plavby zahynú, cez palubu. Oznámila to agentúra OSN - Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Úrady na Kanárskych ostrovoch informovali IOM o 29 obetiach na životoch, vrátane ženy z Pobrežia Slonoviny, ktorú zachránili, ale zomrela pri príchode do prístavu Arguineguín.