Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Medzi deťmi unesenými z Ukrajiny je zrejme aj taliansky chlapec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Matka vzala dieťa, ktoré sa nachádza uprostred sporu o pridelenie starostlivosti, späť na Ukrajinu - do Doneckej oblasti - v čase, keď mal len tri mesiace.

Rím 19. marca (TASR) - Šesťročný chlapec s talianskym občianstvom je pravdepodobne medzi deťmi, ktoré mali byť unesené z územia Ukrajiny pričinením ruských úradov, uviedli v nedeľu starí rodičia chlapca. TASR informuje na základe správy agentúry ANSA.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v piatok zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine v súvislosti s údajnými únosmi tisícok detí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára 2022).

Starí rodičia spomínaného chlapca z otcovej strany zverejnili príslušnú výzvu prostredníctvom miestnych novín s tým, že si robia starosti o svojho šesťročného vnuka Romana. Chlapec sa narodil v talianskom meste Verona ukrajinskej matke a talianskemu otcovi, spresňuje ANSA.

Matka vzala dieťa, ktoré sa nachádza uprostred sporu o pridelenie starostlivosti, späť na Ukrajinu - do Doneckej oblasti - v čase, keď mal len tri mesiace a dvojica sa rozviedla, vyplýva zo správ talianskych médií.

Talianski starí rodičia uviedli, že svojho vnuka videli osobne naposledy ešte v roku 2018. Ako dodali, matka dieťaťa im na isté obdobie dovolila videohovory s chlapcom, ktorý po taliansky nehovorí, následne ich však zrušila, píše ANSA.