Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Medzi troma unesenými Maďarmi sú dvaja bývalí policajní dôstojníci

Generálny riaditeľ antiteroristického centra János Hajdu zdôraznil, že únoscovia doteraz nepredložili žiadne požiadavky.

Budapešť 14. augusta (TASR) - Traja maďarskí občania, ktorých uniesli v Sýrii, sa vo vlasti v minulosti venovali výcviku psov. Dvaja z nich boli policajnými dôstojníkmi, do výslužby odišli pred 12 rokmi, tretí je civilom. Zatiaľ je predmetom skúmania, či sa rovnakej alebo inej činnosti venovali v Sýrii, kam odcestovali súkromne.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti poskytlo vedenie tamojšieho antiteroristického centra. Podľa nich došlo k únosu celkove šiestich osôb v pondelok neskoro večer na jednom z predmestí sýrskej metropoly Damask. Zvyšní traja unesení sú Sýrčania.

Generálny riaditeľ antiteroristického centra János Hajdu zdôraznil, že únoscovia doteraz nepredložili žiadne požiadavky. Neskontaktovali sa ani s príbuznými unesených, ani s antiteroristickým centrom, či maďarskou ambasádou v Sýrii, uviedla agentúra MTI.

Všetky získané informácie príslušné miesta v Budapešti skúmajú, analyzujú, vyhodnocujú a priebežne informujú o vývoji situácie predsedu vlády aj ministra vnútra. Pracovníci centra sú prítomní v regióne, čo však nevyhnutne neznamená, že sa nachádzajú na sýrskom území, odznelo na tlačovej konferencii.

Na margo dvoch iných Maďarov, unesených v Sýrii ešte koncom apríla, Hajdu uviedol, že osobne sa domnieva, že v tomto prípade nie je v ľudských silách vykonať viac, ako sa už urobilo. "Niekedy máme pocit, že sa kauza za niekoľko dní vyrieši, potom všetko naberie iný smer a nádeje sa rozplynú," povedal bez konkrétnych informácií o osude tejto dvojice.