Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Medzinárodná škola v Budapešti bola naozaj ohrozená

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Maďarská polícia na mieste zasahovala spolu s príslušníkmi TEK.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Medzinárodná škola British International School v III. budapeštianskom obvode, na ktorej dnes ráno vyhlásili bombový poplach, bola skutočne ohrozená, vyhlásil šéf Centra boja proti terorizmu (TEK) János Hajdu.

Maďarská polícia na mieste zasahovala spolu s príslušníkmi TEK. Agentúra MTI informovala podvečer o ukončení zásahu a citovala Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK), ktoré uviedlo, že informáciu o hrozbe dostali o 08.44 h.



"Polícia spolu s TEK následne vykonali všetky nutné opatrenia a zariadili pyrotechnické preverenie školskej budovy," napísala BRFK s tým, že polícia III. budapeštianskeho obvodu začala trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu verejného ohrozenia.

Spravodajský server Hvg.hu neskôr zverejnil správu, že polícia výbušniny nenašla a že protiteroristická jednotka z miesta odišla o 14.30 h.

Šéf TEK ale novinárom povedal, že "išlo o skutočnú hrozbu". Bližšie ju však nešpecifikoval. TEK prisľúbil, že neskôr poskytne viac informácií.

Školu, ktorú navštevujú deti diplomatov a žiaci z lepšie situovaných rodín, najskôr evakuovali a uzatvorili aj cestu vedúcu k nej a okolie v okruhu 300 metrov. Učitelia počas vyučovacej hodiny odviedli žiakov do "bezpečnej" triedy a zavolali rodičom, aby si ich čo najskôr vyzdvihli. Časť žiakov evakuovali do susedného Kiscellského múzea.