Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Medzinárodní darcovia prisľúbili 6,4 miliardy eur na pomoc Sýrii

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (uprostred) a osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir O. Pedersen sa zdravia na pódiu pred spoločným fotením účastníkov šiestej darcovskej konferencie pre Sýriu v sídle Európskej rady v Bruseli 10. mája 2022. Foto: TASR/AP

Napriek vojne v Európe, napriek pandémii (ochorenia) COVID-19, darcovia vysielajú veľmi silný signál Sýrii a jej regiónu, že sme pripravení urobiť ešte viac ako predtým, uviedol Oliver Várhelyi.

Brusel 10. mája (TASR) - Medzinárodní darcovia prisľúbili v utorok na konferencii v Bruseli pre vojnou zničenú Sýriu 6,4 miliardy eur. Zároveň trvajú na tom, že na krízu v tejto krajine sa nezabudlo, aj keď sa pozornosť sveta aktuálne sústredí na vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Toto podujatie dnes prichádza v mimoriadne náročnom období," povedal eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Oliver Várhelyi. Ako uviedol, spoločnosti a ekonomiky, vrátane kľúčových darcov, sa stále snažia zotaviť z pandémie a zároveň sa vyrovnať s dôsledkami vojny na Ukrajine.

Nový balík pomoci vo výške 6,4 miliardy eur by mal ísť na pomoc Sýrčanom a susedným krajinám, ktoré prijali utečencov - nie vláde v Damasku.

"Napriek vojne v Európe, napriek pandémii (ochorenia) COVID-19, darcovia vysielajú veľmi silný signál Sýrii a jej regiónu, že sme pripravení urobiť ešte viac ako predtým," dodal Várhelyi.

Veľká časť peňazí pôjde na pomoc Sýrčanom, ktorí našli útočisko v Jordánsku, Libanone a Turecku, ako aj v Egypte a Iraku.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (vľavo) hovorí s veľvyslancom Kuvajtu Majdim Al-Dhafirim počas šiestej darcovskej konferencie pre Sýriu v sídle Európskej rady v Bruseli 10. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Na darcovskej konferencii sa zúčastnilo okolo 70 krajín a medzinárodných inštitúcií vrátane agentúr OSN. Rusko, na ktoré Západ uvalil sankcie v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, nebolo pozvané.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell predtým povedal, že 27-členný euroblok poskytne Sýrii v tomto roku ďalšiu miliardu eur, čím sa celková suma zvýši na 1,56 miliardy eur.

Celkovo EÚ a jej členské štáty podľa Várhelyiho prisľúbili 4,8 miliardy eur, čo predstavuje 75 percent z celkovej sumy.