Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Medzinárodní prokurátori vyšetrujú ruské útoky ako vojnové zločiny

Ľudia pracujú na odstraňovaní trosiek z poškodeného domu po nočnom ruskom ostreľovaní v Sloviansku v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Rusko popiera, že by počas svojej vojenskej operácie na Ukrajine úmyselne útočilo na civilistov, poznamenáva Reuters.

Amsterdam 12. októbra (TASR) - Ako možné vojnové zločiny vyšetrujú pretrvávajúce ruské raketové útoky na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá prokurátori mobilných justičných tímov pracujúci v rámci poradnej skupiny pre brutality na Ukrajine (ACA), ktorá vznikla v máji z iniciatívy Británie, Európskej únie a Spojených štátov. V stredu to pre agentúru Reuters povedal jeden z jej členov.

Útoky z pondelka a utorka, ktoré sú najväčšou vzdušnou ofenzívou Moskvy od začiatku invázie, usmrtili dovedna najmenej 26 osôb a zranili viac než 100 ľudí. Z uvedených obetí sedem zomrelo v utorok v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Útoky spôsobili rozsiahle výpadky elektriny naprieč ukrajinskými regiónmi.

Vyšetrovatelia z poradnej skupiny ACA navštívili v utorok všetky zasiahnuté miesta v Kyjeve a prešetrili škody spáchané na civilistoch a civilnej infraštruktúre, uviedol britský prokurátor Nigel Povoas, ktorý vedie medzinárodné mobilné justičné tímy pomáhajúce Ukrajine pri objasňovaní zločinov ruských síl.

"Dokonca aj rozsiahle útoky na energetickú a komunikačnú infraštruktúru majú, ako sa zdá, minimálny vplyv na vojenské operácie, ale maximálny dosah na zdravie, utrpenie a šírenie terorizmu medzi civilným obyvateľstvom pred blížiacou sa zimou," povedal Povoas.

Rusko popiera, že by počas svojej vojenskej operácie na Ukrajine úmyselne útočilo na civilistov, poznamenáva Reuters.