Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný deň bez násilia z roku 1996 súvisí s vraždou M. L. Kinga

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Jeho 16-minútové vystúpenie sa stalo najznámejším prejavom v amerických dejinách.

Washington/Bratislava 3. apríla (TASR) – Mám svoj sen, to sú slová, ktoré vyriekol jeden z najvplyvnejších Američanov 20. storočia. "Mám sen o tom, ako moje štyri malé deti budú jedného dňa žiť v krajine, kde nebudú posudzované podľa farby pleti, ale podľa ich charakteru," povedal pred vyše šesťdesiatimi rokmi vo Washingtone vo svojom slávnom prejave Martin Luther King stojac pod sochou Abrahama Lincolna.

Jeho 16-minútové vystúpenie sa stalo najznámejším prejavom v amerických dejinách. Najmä pre toto posolstvo prišiel o život. Nenásilie a rasové predsudky boli jeho hlavnými témami.

Medzinárodný deň bez násilia, ktorý pripadá na 4. apríl, iniciovali v roku 1996 v Texase. Tento deň sa stal spomienkou na vraždu vodcu boja za práva černošského obyvateľstva v USA a zástancu taktiky nenásilných akcií Martina Luthera Kinga, ktorého zabili 4. apríla 1968 na balkóne motela v meste Memphis.

Zástanca nenásilia M. L. King, obdivovateľ indického mysliteľa a politika Mahátmu Gándhího, len ako málokto iný dokázal spájať náboženskú vieru a politické nasadenie. Chcel priviesť černochov na severoamerickom kontinente do "vytúženej krajiny dôstojného života". Jeho smrť v roku 1968, v čase vojny USA vo Vietname, traumatizovala Spojené štáty.

Ani vraždy, ani podpaľované kostoly či rituály Ku Klux Klanu však nemohli zastaviť presvedčenie a výzvy M. L. Kinga, nositeľa Nobelovej ceny za mier z roku 1964, ktorý hlásal lásku medzi ľuďmi a nádej.

Na svete existujú rôzne formy násilia od politického, ekonomického cez sociálne. Často ide aj o domáce násilie charakteru fyzického, psychického, sexuálneho, šikana, týranie či zneužívanie. Ide o porušovanie základných ľudských práv, a preto Medzinárodný deň bez násilia venovaný jeho prevencii a eliminácii z celospoločenského hľadiska.

Vo februári 2021 spustila Európska komisia (EK) verejnú konzultáciu o spôsoboch riešenia problému rodovo podmieneného a domáceho násilia. Komisia v tejto súvislosti zdôraznila, že násilie páchané na ženách a dievčatách je jednou z najtrvalejších foriem diskriminácie na základe pohlavia a porušovania ľudských práv.

Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie (EÚ) dosiahli 6. februára 2024 neformálnu dohodu o pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách. Prvá dohoda tohto druhu medzi inštitúciami EÚ zahŕňa opatrenia na predchádzanie znásilneniam, prísnejšie pravidlá týkajúce sa kybernetického násilia a lepšiu podporu obetiam.