Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný súdny dvor odmieta námietky Mjanmarska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Útoky mjanmarskej armády proti Rohingom sa začali po tom, ako ozbrojenci v administratívnom území Jakchainský štát zaútočili 25. augusta 2017 na policajné a armádne stanovištia.

Haag 22. júla (TASR) - Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v piatok odmietol predbežné námietky Mjanmarska v prípade žaloby za genocídu moslimskej menšiny Rohingov. TASR správu prevzala z agentúry AP. Súd má podľa svojich vyhlásení právomoc rozhodovať v tomto prípade.

Piatkové rozhodnutie umožní začať súdne pojednávania v prípade ukrutností spáchaných v roku 2017 voči Rohingom, ktoré ľudskoprávne skupiny a Organizácia Spojených národov (OSN) označujú za porušenie dohovoru o genocíde z roku 1948. Žalobu podala Gambia v roku 2019.

Právnici zastupujúci Mjanmarsko vo februári tvrdili, že súd by mal prípad zamietnuť. Podľa nich sa zaoberá len prípadmi, v ktorých proti sebe stoja krajiny - Gambia však žalobu vzniesla v mene Organizácie islamskej spolupráce (OIC). Gambia takisto podľa nich žalobu podať nemohla, pretože nemala priamu spojitosť s udalosťami v Mjanmarsku a medzi týmito dvomi krajinami pred vznesením obvinení neboli právne spory, píše AP.

Útoky mjanmarskej armády proti Rohingom sa začali po tom, ako ozbrojenci v administratívnom území Jakchainský štát zaútočili 25. augusta 2017 na policajné a armádne stanovištia. Toto územie pri pobreží Bengálskeho zálivu na severe hraničiaci s Bangladéšom.