Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný súdny dvor sa začal zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prípad sa sústreďuje na výklad zmluvy o predchádzaní genocíde z roku 1948, ktorú podpísali obe krajiny.

Haag 7. marca (TASR) - Medzinárodný súdny dvor (MSD) sa začal v pondelok zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko za tvrdenia, že v dvoch neuznaných republikách na svojom území páchala genocídu. Kyjev žiada súd OSN, aby okamžite prikázal Rusku prerušiť vojenské operácie na Ukrajine. Ruská federácia pojednávanie bojkotovala. Do Haagu nevyslala žiadnych zástupcov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Súd s poľutovaním prijal rozhodnutie Ruska nezúčastniť sa na (pojednávaní)," povedala predsedajúca sudkyňa Joan Donoghueová na začiatku procesu.

Hovorca ruského veľvyslanectva v Holandsku neodpovedal na žiadosť o vyjadrenie pre médiá.

Prípad sa sústreďuje na výklad zmluvy o predchádzaní genocíde z roku 1948, ktorú podpísali obe krajiny. Zmluva označuje MSD za arbitra pre riešenie sporov medzi signatármi tohto dokumentu, pripomenula agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ruská "špeciálna vojenská operácia" je potrebná "na ochranu ľudí, ktorí boli vystavení šikanovaniu a genocíde" na východe Ukrajiny.

Naopak Ukrajina tvrdí, že tvrdenie o genocíde je nepravdivé a v žiadnom prípade neposkytuje právne ospravedlnenie pre ruskú inváziu.