Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný trestný súd vyslal na Ukrajinu svoj dosiaľ najväčší tím

Na archívnej snímke z 12. mája 2022 pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) odstraňujú trosky z poškodenej budovy divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupol počas 78. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Tím pozostáva z vyšetrovateľov, forenzných expertov a podporného personálu, priblížil Khan.

Haag 17. mája (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) vyslal v utorok na Ukrajinu 42-členný tím, ktorý tam bude vyšetrovať údajné páchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas ruskej invázie. Oznámil to v utorok hlavný prokurátor ICC Karim Khan s tým, že ide o vôbec najpočetnejší vyšetrovací tím vyslaný súdom od jeho založenia, informuje agentúra AFP.

Tím pozostáva z vyšetrovateľov, forenzných expertov a podporného personálu, priblížil Khan. Podľa jeho slov bude tím pokračovať vo vyšetrovaní zločinov spadajúcich pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu a bude tiež pomáhať ukrajinským orgánom. Vyšetrovatelia budú hľadať dôkazy a vypočujú svedkov, priblížil.

Khan sa zároveň poďakoval Holandsku, kde ICC sídli, že do tejto misie vyslalo "značný počet" svojich expertov.

Len štyri dni po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára Khan oznámil, že ICC vyšetrí obvinenia z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ku ktorým v tejto vojne údajne dochádza.

Khan neskôr v apríli navštívil ukrajinské mesto Buča ležiace neďaleko Kyjeva, kde boli počas niekoľko týždňov trvajúcej ruskej okupácie usmrtené stovky civilistov. Už vtedy zdôraznil, že udalosti v Buči musí objasniť "nezávislé, nestranné vyšetrovanie", na ktorom sa bude podieľať aj tím forenzných vyšetrovateľov ICC.