Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný výbor Červeného kríža sa musí stiahnuť z Nikaraguy

Na archívnej snímke prezident Nikaraguy Daniel Ortega. Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že táto žiadosť prišla takmer dva roky po tom, čo prezident Daniel Ortega z Nikaraguy vyhostil delegáta MVČK.

Managua 19. decembra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v pondelok oznámil, že ukončil svoju misiu v Nikarague a na žiadosť vlády sa stiahol z krajiny.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že táto žiadosť prišla takmer dva roky po tom, čo prezident Daniel Ortega z Nikaraguy vyhostil delegáta MVČK.

MVČK so sídlom v Ženeve a Ortegova vláda podpísali v januári 2019 dohodu, ktorá umožňovala predstaviteľom MVČK navštevovať väzňov zadržaných po protivládnom povstaní, ktoré sa v Nikarague odohralo v roku 2018 a viedlo k hromadnému zatýkaniu.

Okrem monitorovania stavu väzňov a ďalších aktivít podporoval MVČK aj prácu nikaragujského Červeného kríža.

Národné zhromaždenie však v máji nariadilo zatvorenie nikaragujského Červeného kríža, skonfiškovalo jeho majetok a obvinilo ho, že sa spreneveril princípom neutrality, keď poskytoval starostlivosť demonštrantom zraneným počas revolty v roku 2018 - vedenie krajiny o nej tvrdilo, že ide o pokus o zvrhnutie vlády podporovaný USA.

Zadržané boli vtedy stovky vládnych kritikov, zatiaľ čo iní boli zbavení občianstva a majetku a vyhostení z krajiny. Svoju činnosť muselo ukončiť viac ako 2000 súkromných organizácií a obchodných združení, charitatívnych nadácií či univerzít - vláda ich totiž obvinila z porušovania miestnych zákonov.