Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Stíhaný zakladateľ Megauploadu spustil novú stránku

Kim Dotcom Foto: TASR/AP

ntroverzný podnikateľ svoj nový portál uviedol tesne pred veľkolepou slávnosťou a tlačovou konferenciou, ktoré sa budú konať dnes večer v jeho novozélandskom sídle.

Sydney 20. januára (TASR) - Obžalovaný zakladateľ internetového portálu Megaupload.com Kim Dotcom, vlastným menom Kim Schmitz, dnes odštartoval prevádzku svojej novej stránky, pričom jej užívateľom sľubuje zvýšenú úroveň ochrany osobných údajov. Ide o vzdorný krok proti americkým prokurátorom, ktorí ho predtým obvinili z podporovania masového internetového pirátstva. Informovala o tom agentúra AP.

Kontroverzný podnikateľ svoj nový portál Mega.co.nz uviedol tesne pred veľkolepou slávnosťou a tlačovou konferenciou, ktoré sa budú konať dnes večer v jeho novozélandskom sídle. Tento dátum nie je náhodný - presne pred rokom ho totiž zatkli vo veci vydierania spojeného s jeho predchádzajúcou, dnes už neexistujúcou stránkou Megaupload.com.

Tá na internete patrila medzi najobľúbenejšie stránky zamerané na sprístupňovanie elektronických súborov, až kým ju americkí prokurátori nezakázali a Dotcoma neobvinili zo šírenia nezákonného autorského materiálu. Podľa prokurátorov Dotcom prostredníctvom stránky "zarobil" desiatky miliónov dolárov, čím však filmárov a hudobných skladateľov pripravil zhruba o 500 miliónov dolárov z tržieb a autorských tantiém.