Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mélenchonovo Nepoddajné Francúzko a Zelení uzavreli predvolebnú dohodu

Na snímke Jean-Luc Mélenchon v Paríži, 1. mája 2022. Foto: TASR/AP

Líder ľavicovej strany Jean-Luc Mélenchon skončil v prvom kole aprílových prezidentských volieb tesne tretí s necelými 22 percentami hlasov.

Paríž 2. mája (TASR) - Strana zelených a Nepoddajné Francúzsko (La France insoumise) ľavičiara Jeana Luca Mélenchona uzavreli v nedeľu večer dohodu. Budú tak spolupracovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Le Monde.

Dohoda týchto dvoch strán je označovaná ako "Nová ľudová ekologická a sociálna únia". Podľa denníka Le Figaro by sa v najbližších hodinách mali ku koalícii pripojiť aj socialisti a komunisti.

"Deklarovaným cieľom je zvíťaziť vo väčšine volebných obvodov a obmedziť očakávaný nárast počtu krajne pravicových poslancov; a tiež čeliť deštruktívnej politike vlády (francúzskeho prezidenta) Emmanuela Macrona a poslancov jeho strany Vpred republika (La république en marche),"
uviedli zelení v tlačovej správe, v ktorej komunikovali aj spoločné ciele dvoch strán v oblasti ekológie a energetiky.

Líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko Jean-Luc Mélenchon skončil v prvom kole aprílových prezidentských volieb tesne tretí s necelými 22 percentami hlasov. Na tlačovej konferencii pred druhým kolom hlasovania - ktoré sa konalo 24. apríla - vyhlásil, že júnové parlamentné voľby budú "tretím kolom prezidentských volieb".

Podľa prieskumu Harris Interactive z 27. apríla by 33 percent Francúzov hlasovalo za tohto ľavicového kandidáta podporeného koalíciou Nepoddajného Francúzska, zelených, socialistov a komunistov. Rovnako 33 percent má však záujem voliť za premiéra kandidáta podporeného Macronovou centristickou stranou Vpred republika, Republikánskou stranou, a stredovo-pravicovými Demokratickým hnutím, Horizontom a Úniou demokratov a nezávislých.

Parlamentné voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 12. júna.