Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Meloniová opätovne kritizovala pozvanie Zelenského do Paríža

Talianska premiérka Giorgia Meloni hovorí počas mediálnej konferencie v budove Európskej rady v Bruseli, piatok 10. februára 2023. Foto: TASR/AP

Talianska premiérka vo štvrtok kritizovala pozvanie pre Zelenského na schôdzku v Paríži zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ešte pred summitom EÚ a označila ho za nevhodné.

Brusel 10. februára (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok opätovne kritizovala tohotýždňové rozhodnutie Francúzska pozvať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Paríža ešte pred summitom EÚ. Poukázala na to, že okrem Macrona tam bol iba nemecký kancelár Olaf Scholz a chýbali ďalší európski lídri. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Keby som bola pozvaná do Elyzejského paláca na stretnutie so Zelenským, odporučila by som (im), aby toto stretnutie neuskutočnili," povedala Meloniová reportérom na tlačovej konferencii po summite EÚ v Bruseli.

"Pretože pokiaľ ide o Ukrajinu, to, čo nás zaujíma najviac, je vyslať posolstvo jednoty" v rámci Európskej únie, dodala.

Talianska premiérka vo štvrtok kritizovala pozvanie pre Zelenského na schôdzku v Paríži zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ešte pred summitom EÚ a označila ho za "nevhodné".

Zelenskyj v stredu navštívil Britániu i Francúzsko a v Paríži absolvoval neskorú večeru s Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pripomína AFP.

"V Paríži boli dvaja európski lídri, chýbalo ich 25," podotkla v piatok Meloniová, ktorá sa so Zelenským stretla v Bruseli vo štvrtok a diskutovali o jej nadchádzajúcej návšteve Kyjeva.

Meloniovej pravicovo orientovaná vláda mala koncom minulého roka nezhody s Parížom v súvislosti s neprijatím záchrannej lode s migrantmi zo strany Ríma. Loď namiesto toho doplávala do francúzskeho prístavu.

Macron vo štvrtok obhajoval schôdzku v Paríži, pričom poukázal na "osobitnú úlohu" Nemecka a Francúzska v situácii na Ukrajine ako partnerov v dohodách z Minska.