Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Meloniová oznámila návštevu Kyjeva a vyzvala na federalizáciu EÚ

Ukrajinská vlajka veje nad metropolou Kyjev, vpravo pamätník Veľkej vlasteneckej vojny v nedeľu 13. februára 2022. Foto: TASR/AP

Jej cesta sa tak uskutoční ešte pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára.

Rím 29. decembra (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívi začiatkom februára Kyjev. Oznámila to vo štvrtok na koncoročnej tlačovej konferencii v Ríme, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Jej cesta sa tak uskutoční ešte pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára.

"Povedala som (ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskémmu, že Taliansko je pripravené pôsobiť ako garant mierového procesu. Z tohto dôvodu mám v úmysle vycestovať do Kyjeva ešte pred 24. februárom," uviedla Meloniová.

Talianska premiérka sa opätovne prihlásila k záväzkom voči Severoatlantickej aliancii. "Potvrdzujem pripravenosť Talianska dodržať prijaté záväzky," zdôraznila.

"Európa, ktorá môže ponúknuť lepšie riešenia, je federalizovaná Európa. Pri dôležitých otázkach je tak jednoduchšie nájsť spoločné riešenia, jednou z nich je aj otázka obrany. Nemyslím si, že NATO a (koncepcia) európskej armády si navzájom odporujú. Naopak, myslím si, že sa dopĺňajú," dodala Meloniová.