Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Meloniová sa pridala k oslavám oslobodenia krajiny od fašizmu

Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová si utiera slzy pri pamätníku neznámeho vojaka počas ceremónie pri príležitosti Dňa oslobodenia Talianska od fašizmu v Ríme v utorok 25. apríla 2023. Foto: TASR - AP

Prvýkrát od druhej svetovej vojny však vládnu koalíciu vedie strana Bratia Talianska (FdI) s post-fašistickou minulosťou.

Rím 25. apríla (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa v utorok zúčastnila na slávnostnom kladení vencov pri príležitosti Dňa národného oslobodenia Talianska. Ide o pripomienku konca fašizmu a nacistickej okupácie v roku 1945. TASR informáciu prevzala zo spravodajskej stanice BBC News.

Súčasťou tohto dňa, ktorý zvyčajne spája obyvateľstvo Talianska sú aj sprievody. Prvýkrát od druhej svetovej vojny však vládnu koalíciu vedie strana Bratia Talianska (FdI) s post-fašistickou minulosťou.

Spomienkové oslavy boli preto plné kontroverzií. Medzi účastníkmi utorkovej ceremónie v Ríme bol aj predseda Senátu Ignazio La Russa - zberateľ fašistických memorabílií. Druhý najvyšší ústavný činiteľ sa pred niekoľkými dňami nechal počuť: "V talianskej ústave nie je žiadna zmienka o antifašizme."

Vyvolalo to vlnu kritiky zo stredoľavicového spektra a výzvy na jeho odstúpenie. Líderka Demokratickej strany (PD) Elly Schleinová reagovala slovami "antifašizmus je našou ústavou".

La Russa je zakladajúcim členom FdI a kľúčovým spojencom Meloniovej. Tá ho odmietla odsúdiť, ale v rozhovore pre noviny Corriere della Sera sa od fašizmu snažila dištancovať.

Meloniová vyzvala, aby sa tento deň stal "oslavou slobody", pričom "základným výsledkom 25. apríla bolo a nepochybne zostáva potvrdenie demokratických hodnôt, ktoré fašizmus pošliapal a ktoré sú zakotvené v republikánskej ústave".

Zároveň obvinila talianskych politikov z používania termínu "fašizmus" ako "nástroja na delegitimizáciu politických oponentov - akejsi zbrane masového vylúčenia".

Meloniovej strana FdI je priamym politickým potomkom Talianskeho sociálneho hnutia (MSI), ktoré po vojne vytvorili členovia fašistickej strany diktátora Benita Mussoliniho.

Meloniová (46) ešte ako 19-ročná pre francúzsku televíznu stanicu povedala: "Myslím si, že Mussolini bol dobrý politik. Všetko, čo robil, robil pre Taliansko. Za uplynulých 50 rokov sme nemali žiadneho takého politika."