Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Meloniová: Stojím za ukrajinským ľudom

Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku, sa usmieva v aute po odchode zo sídla strany 27. septembra 2022 v Ríme. Foto: TASR/AP

Zopakovala tiež svoj postoj, že vyhlásenie Ruska o anexii štyroch ukrajinských regiónov nemá politickú ani právnu hodnotu.

Rím 5. októbra (TASR) - Líderka talianskej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová v utorok telefonicky hovorila s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a potvrdila mu, že nastávajúca talianska vláda bude aj po ruskej invázii pokračovať v podpore Kyjeva.

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na vyhlásenie Meloniovej strany. Meloniová sa stane prvou talianskou premiérkou po tom, ako strana FdI v septembri na čele pravicovej koalície zvíťazila v parlamentných voľbách.

Meloniová počas telefonátu s najvyšším ukrajinskýmpredstaviteľom pripomenula, že FdI podporuje Ukrajinu od začiatku vojny, a zdôraznila "plnú podporu pre záležitosť slobody ukrajinského ľudu".

Zopakovala tiež svoj postoj, že vyhlásenie Ruska o anexii štyroch ukrajinských regiónov nemá politickú ani právnu hodnotu.

Meloniová je podľa vlastného vyjadrenia odhodlaná vyvinúť "akékoľvek diplomatické úsilie, ktoré prispeje k ukončeniu tohto konfliktu", uvádza sa ďalej vo vyhlásení FdI.

Meloniová chce zloženie novej talianskej vlády predstaviť do 20. októbra. V súčasnosti vedie rokovania o novej koaličnej vláde so spriaznenými stranami pravicového bloku – Ligou Mattea Salviniho a stranou Vpred Taliansko (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho.

Vládny kabinet má podľa informácií z kruhov FdI pozostávať z profesionálnych politikov a nestraníckych odborníkov, ktorí vláde zabezpečia medzinárodný rešpekt.