Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Meloniová: Ukrajina môže počítať s podporou novej talianskej vlády

Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), sa teší z víťazstva v sídle strany po predčasných parlamentných voľbách v Ríme 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj zablahoželal Meloniovej k úspechu vo voľbách prostredníctvom tvítu a poďakoval Taliansku za jeho pomoc pre Ukrajinu.

Rím 28. septembra (TASR) - Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách v Taliansku, ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o plnej podpore zo strany svojej nastupujúcej vlády. Informovala o tom v noci na stredu agentúra DPA.

"Na našu lojálnu podporu slobody pre ukrajinský ľud sa môžete spoľahnúť. Zostaňte silní a zachovajte si pevnú vieru!" uviedla Meloniová, ktorá sa chystá postaviť na čelo prvej talianskej vlády pod vedením krajnej pravice od druhej svetovej vojny.

Zelenskyj zablahoželal Meloniovej k úspechu vo voľbách prostredníctvom tvítu a poďakoval Taliansku za jeho pomoc pre Ukrajinu.

Strana FdI získala v predčasných parlamentných voľbách 26 percent hlasov voličov a ňou vedená centristicko-pravicová koalícia bude mať v parlamente jasnú väčšinu. Stredoľavá Demokratická strana (PD) získala podporu 19 percent voličov.

Meloniová sa ešte pred voľbami zaviazala pokračovať v podpore Ukrajiny. Na túto tému však nemali rovnaký názor jej spojenci z pravicového bloku – líder strany Liga (LSP) Matteo Salvini a predseda strany Vpred Taliansko (FI) Silvio Berlusconi.