Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Meloniová v Líbyi rokovala o energetike a migrácii

Na snímke predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová odchádza z Prezidentského paláca po tom, čo ju taliansky prezident Sergio Mattarella poveril zostavením novej vlády v Ríme 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Líbya je druhou severoafrickou krajinou, ktorú Meloniová tento týždeň navštívila.

Tripolis 28. januára (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu rokovala s predstaviteľmi líbyjskej vlády národnej jednoty o energetike a migrácii. Obe krajiny podpísali dohodu o ťažbe zemného plynu v hodnote osem miliárd dolárov. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Líbya je druhou severoafrickou krajinou, ktorú Meloniová tento týždeň navštívila. Rokovania sa zameriavali na energetiku a migráciu, ktoré sú najdôležitejšími oblasťami pre Taliansko aj EÚ.

Talianska premiérka sa usiluje zaistiť nové dodávky zemného plynu, ktoré by v období vojny na Ukrajine nahradili ruské zdroje, píše AP.

Meloniová podľa vyjadrenia jej kancelárie do Líbye pricestovala spolu s talianskym ministrom zahraničných vecí Antoniom Tajanim a ministrom vnútra Matteom Piantedosim. Premiérka sa stretla s Abdalom Hamídom Dubajbom, ktorý je premiérom vlády národnej jednoty.

Talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni počas návštevy podpísala dohodu v hodnote osem miliárd dolárov s líbyjskou štátnou ropnou spoločnosťou (NOC) o vybudovaní dvoch zariadení na ťažbu plynu pri pobreží Líbye.

Meloniová, ktorá sa na podpise dohody zúčastnila, ju označila za "významnú a historickú". Dohoda podľa jej slov pomôže Európe zabezpečiť si zdroje energie. "Líbya je pre nás jasne strategický hospodársky partner," povedala.

Sobotňajšia dohoda pravdepodobne prehĺbi nezhody medzi dvomi líbyjskými konkurenčnými vládam, ako predchádzajúce dohody medzi Tripolisom a Ankarou, píše AP.

Líbya sa od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 zmieta v hlbokej politickej kríze, pripomína DPA. Po rokoch ozbrojených konfliktov a sporov medzi východom a západom krajiny vznikla v Líbyi pod záštitou OSN vláda vedená Dubajbom. Jej hlavnou úlohou bolo pripraviť a uskutočniť prezidentské a parlamentné voľby, ktoré boli pôvodne naplánované na 24. decembra roku 2021, ale napokon sa vôbec nekonali.