Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Meloniová zdôraznila potrebu spolupráce Ríma a Berlína

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou po ich stretnutí v Berlíne 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Premiérka podľa svojich slov plánuje navštíviť Kyjev ešte pred prvým výročím začiatku ruskej invázie 24. februára.

Berlín 3. februára (TASR) - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok počas návštevy Berlína zdôraznila potrebu spolupráce Nemecka a Talianska. Tiež povedala, že sa čoskoro chystá navštíviť Kyjev. TASR správu prevzala z agentúr ANSA a DPA.

Meloniová sa v Berlíne stretla s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom, s ktorým rokovala o migrácii, vojne na Ukrajine i modernizácii vnútorného trhu EÚ.

Talianska premiérka chce aj naďalej prísne obmedzovať migráciu z oblasti severnej Afriky to Talianska a Európy, píše DPA. Spolupráca s krajinami, odkiaľ tieto osoby prichádzajú, by podľa nej mala pomôcť tieto príchody zastaviť.

Scholz uviedol, že je potrebné, aby existovali aj zákonné formy migrácie. Európa podľa jeho slov imigráciu potrebuje.

Meloniová tiež povedala, že Nemecko a Taliansko spolupracujú s cieľom podporiť schopnosť Kyjeva brániť sa a budú v tom pokračovať tak dlho, ako bude potrebné. "Taliansko vynakladá úsilie na pomoc všetkými spôsobmi," povedala a pripomenula spoluprácu Ríma s Francúzskom v oblasti protileteckej obrany.

Premiérka podľa svojich slov plánuje navštíviť Kyjev ešte pred prvým výročím začiatku ruskej invázie 24. februára.

Francúzske ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že Francúzsko a Taliansko zavŕšili technické rokovania o spoločnej dodávke systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ktorá sa má uskutočniť na jar tohto roka, uviedla agentúra Reuters.