Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Meloniová zložila prísahu ako predsedníčka novej talianskej vlády

Na snímke predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová číta zoznam navrhovaných ministrov novej talianskej vlády v Prezidentskom paláci v Ríme 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Taliansko tak má prvú krajne pravicovú premiérku od druhej svetovej vojny.

Rím 22. októbra (TASR) - Giorgia Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako historicky prvá žena na čele vlády v histórii Talianska. TASR informuje podľa správ agentúr DPA a AP.

Meloniová (45), líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), zložila prísahu v prezidentskom paláci v Ríme. Taliansko tak má prvú krajne pravicovú premiérku od druhej svetovej vojny.

Meloniová v piatok večer predstavila talianskemu prezidentovi zoznam navrhovaných ministrov. Je medzi nimi aj jej koaličný partner Matteo Salvini, predseda strany Liga, ktorý sa má stať vicepremiérom a zároveň ministrom dopravy a infraštruktúry.

Ďalším vicepremiérom Meloniovej kabinetu má byť bývalý predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani zo strany Vpred, Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho. Tajani bude zároveň zastávať i post ministra zahraničných vecí.

Bývalý minister hospodárskeho rozvoja Giancarlo Giorgetti sa pod vedením Meloniovej postaví na čelo rezortu financií.


Profil novej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej




Giorgia Meloniová sa narodila 15. januára 1977 v Ríme. Od 11 rokov vyrastala len s matkou, otec totiž v roku 1988 definitívne opustil rodinu a odsťahoval sa na Kanárske ostrovy. V roku 1996 absolvovala štúdium na Amerigo Vespucci Institute v Ríme. Popri štúdiu a v začiatkoch svojej politickej činnosti si zarábala ako opatrovateľka či barmanka.

Ako 15-ročná sa stala členkou Frontu mládeže (Fronte della Giovent) mládežníckeho hnutia patriaceho pod stranu Talianske sociálne hnutie (Il Movimento Sociale Italiano), ktorú po druhej svetovej vojne v roku 1946 založili spolupracovníci a priaznivci vtedy už mŕtveho talianskeho fašistického vodcu Benita Mussoliniho.

V tomto období založila študentskú organizáciu Gli Antenati (Predkovia). Talianske sociálne hnutie bolo rozpustené v roku 1995 a na jeho základoch vznikla Národná aliancia (Alleanza Nazionale), v ktorej začala výrazne rásť politická kariéra Giorgie Meloniovej.

V roku 1996 sa stala líderkou Študentskej akcie (Azione Studentesca), ktorá bola jednou z mládežníckych organizácii Národnej aliancie. V rokoch 1998 - 2002 pracovala ako predstaviteľka Národnej aliancie na radnici 11 rímskeho obvodu.

Za predsedníčku Akcie mládeže (Azione Giovani), mládežníckeho krídla Národnej aliancie, zvolili Meloniovú v roku 2004. Stala sa tak prvou ženou na čele pravicového mládežníckeho hnutia. V rokoch 2004 - 2006 pracovala tiež ako novinárka v konzervatívnom denníku Secolo d'Italia.

V parlamentných voľbách v roku 2006 úspešne kandidovala za Národnú alianciu a vo veku 29 rokov sa stala najmladšou podpredsedníčkou poslaneckej snemovne v histórii Talianska. Do parlamentu sa dostala aj po voľbách v roku 2008, ale už za stranu Ľud slobody (Popolo della Liberta), ktorá vznikla zlúčením Berlusconiho strany Forza Italia s Národnou alianciou.

Z parlamentu však zakrátko prešla do štvrtej vlády premiéra Silvia Berlusconiho, v ktorej pôsobila do roku 2011 ako ministerka s agendou zameranou na mládež. Za prezidentku politického mládežníckeho hnutia Mladé Taliansko (Giovane Italia), ktoré patrilo pod stranu Ľud slobody, zvolili Meloniovú v auguste 2009.

V roku 2012 stála pri vzniku strany Bratia Talianska (Fratelli d'Italia - FdI), ktorá sa profilovala ako konzervatívna stredopravicová strana. Avšak viacerí politológovia či politickí pozorovatelia radia stranu ku krajne pravicovým až k extrémistickým stranám, čo Meloniová zásadne odmieta.

Ako predstaviteľka strany úspešne kandidovala v parlamentných voľbách v roku 2013. Predsedníčkou FdI sa stala v roku 2014 a tento post obhájila aj na straníckom sneme v roku 2017. Ako líderka FdI sa do talianskeho parlamentu dostala tiež po voľbách v roku 2018.

Pred predčasnými parlamentnými voľbami sa sformoval pravicový blok, vedený Meloniovou stranou FdI. Ďalšími stranami bloku sú Liga Mattea Salviniho a Vpred Taliansko (FI) bývalého viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Pravicový blok sa stal napokon víťazom volieb, ktoré sa konali 25. septembra 2022. Predčasné parlamentné voľby sa konali po tom, keď v júli 2022 padla vláda premiéra Maria Draghiho.