Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mendelova univerzita príde o akreditáciu časti doktorských programov

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová čaká v piatok 13. januára 2023 na začiatok politickej debaty v Prahe v Českej republike. Foto: TASR/AP

Predseda rady NAÚ Robert Plaga vo štvrtok konštatoval, že síce na univerzite odhalili nedostatky, avšak bolo by skratkovité tvrdiť, že za ne môže Nerudová.

Praha 19. januára (TASR) - Mendelova univerzita v Brne príde o akreditáciu doktorských študijných programov v oblasti ekonomických vied. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada Národného akreditačného úradu (NAÚ). Ide o kauzu, ktorú musela v predvolebnej kampani opakovane vysvetľovať neúspešná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, ktorá v čase odhalenia problémov univerzitu viedla. Informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií.

Podozrenia na porušovanie zákona aj interných predpisov univerzity začal v minulom roku skúmať NAÚ. Výsledky kontroly konštatujú, že k nezrovnalostiam skutočne došlo. Na škole sa napríklad uplatňovali iné pravidlá pre českých a zahraničných študentov.

Problémy sa týkali Prevádzkovo-ekonomickej fakulty. Tá v minulých rokoch prijímala netradične vysoké počty záujemcov o doktorské štúdium zo zahraničia. Diaľkové štúdium im sprostredkovávala agentúra za poplatok 25.000 eur. Títo študenti dostali titul za kratšiu dobu, než je štandardná dĺžka štúdia, a podmienky boli pre nich jednoduchšie.

Nerudová v predvolebnej kampani zodpovednosť odmietala tvrdiac, že to bola záležitosť dekana fakulty. V rozhovoroch tvrdila, že bola "hájnikom, ktorý nachytal pytliaka". Neskôr však priznala, že mohla na problémy reagovať skôr.

Predseda rady NAÚ Robert Plaga vo štvrtok konštatoval, že síce na univerzite odhalili nedostatky, avšak bolo by skratkovité tvrdiť, že za ne môže Nerudová.

Na výsledok rozhodnutia Rady NAÚ reagovala aj neúspešná prezidentská kandidátka. "Verím, že univerzita získa inštitucionálnu akreditáciu pre ekonomické odbory čoskoro naspäť a z celej veci vyjde ešte silnejšia," napísala na Twitter bývalá rektorka univerzity.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)