Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Menšinoví katalánski separatisti sa pokúsia vytvoriť regionálnu vládu

Katalánske voľby Foto: TASR/AP

Katalánski socialisti potrebujú 68 kresiel na samostatné vládnutie, na zostavenie vlády preto budú potrebovať koaličných partnerov.

13. mája (TASR) - Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v pondelok povedal, že napriek víkendovému neúspechu vo voľbách sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu podporujúcu nezávislosť od Španielska. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Myslím si, že existujú možnosti, ako byť menovaný, a oznámiť svoj zámer uchádzať sa ako kandidát" na nomináciu regionálnym parlamentom, povedal Puigdemont na tlačovej konferencii v južnom Francúzsku. Jeho strana Junts skončila druhá.

Víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko sa stala Strana katalánskych socialistov (PSC) a v 135-člennom parlamente by mala získať 42 kresiel (o deväť viac ako v roku 2021). Na druhom mieste skončila separatistická strana Spoločne za Katalánsko (Junts) s 35 mandátmi (o tri viac ako v roku 2021). Jej líder a bývalý regionálny premiér Carlos Puigdemont od neúspešného referenda o nezávislosti z októbra 2017 žije v exile. V Španielsku mu hrozí zatknutie.

Tretie miesto má separatistická Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá získala iba 20 kresiel (v roku 2021 33). Na štvrtom mieste skončila Ľudová strana (PP) s 15 mandátmi pred krajne pravicovou strana Vox s 11 mandátmi a ďalšími menšími stranami.

Katalánski socialisti potrebujú 68 kresiel na samostatné vládnutie, na zostavenie vlády preto budú potrebovať koaličných partnerov.

V Katalánsku sú už viac než desať rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto regiónu. Strana Junts v októbri 2022 z vlády pre nezhody odišla a pri moci zostala ERC s podporou menších koaličných partnerov. Členom ERC je aj súčasný katalánsky premiér Pere Aragonés.